kkk

Orange Wines

Beste leden en losse proevers,

Na een erg geslaagde ontdekking van de Côtes de Sambre et Meuse op onze wijnreis in mei, sluiten we dit proefjaar af met een erg boeiend thema: Orange Wines. Jiri van Northern Wines (www.northernwines.be) zal ons door dit eigentijdse wijnthema gidsen.

kaart

Orange Wines worden gemaakt van witte druiven waarvan de schillen geweekt werden in de most (schilmaceratie) en dit voor enkele dagen tot meerdere maanden. Het zijn eigenlijk rode wijnen gemaakt van witte druiven. Door het schilcontact krijgen ze een zekere kleur (van goudgeel over amber tot dieporanje) en ook typische smaken en aroma’s. Naast de typische primaire fruit en florale aroma’s heeft een Orange Wine extra complexiteit door de aanwezige secundaire aroma’s afkomstig van de schilweking. Ook de smaakstoffen, tannine en fenolen uit de schil zorgen voor een smaakindruk van een rode wijn eerder dan die van een witte. De aanwezige tannine uit de schillen beschermen de wijn tegen oxidatie na de vergisting, waardoor minder sulfiet kan gebruikt worden. De wijnen hebben een langere levensduur en leeftijd-vermogen dan normale witte wijnen. Je zou een Orange Wine ook kunnen zien als de tegenhanger van een rosé, vergist uit blauwe druiven na korte schilweking. Vinificatie gebeurt meestal op amforen uit klei (Kvevris in Georgië) maar dat is zeker geen must. Verwar deze Orange Wine niet met de ‘Vino Naranja’ uit Andalucia, een zoete witte wijn met sinaasappelschil maceratie en op de Internationale kaart wel eens verwarrend als ‘Orange Wine’ geplaatst.

man&vrouw

Duizenden jaren geleden werd er al Orange Wine gemaakt in Georgië en enkele honderden jaren geleden was dit erg gebruikelijk in de landen rond de Adriatische zee en vooral in de grenszone Italië / Slovenië (Friuli-Venezia-Giulia). Nu is deze wijnstijl verspreid in alle wijn producerende landen maar vooral in Oost-Europa, Duitsland, Oostenrijk en Kroatië worden nu voortreffelijke Orange Wines gemaakt. Ook in de nieuwe wereld worden Orange Wines geproduceerd zoals California en Nieuw-Zeeland.

Ze zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt ze gekoeld maar door de tannines kun je ze zelfs combineren met vlees gerechten. Maar ook met rauwe vis, sushi en sashimi gaat Orange Wine wonderlijk goed samen.

Ook al bestaat de wijnstijl al duizenden jaren, de term ‘Orange Wines’ werd pas in 2004 bedacht door de Britse wijnimporteur David Harvey. Zijn logica was om de wijn te benoemen naar de uiteindelijke kleur zoals bij witte, rosé en rode wijnen.

2 glas

We proeven vrijdag Orange Wines afkomstig uit 8 verschillende landen van de klassieke wereld en dit in verschillende stijlen. De rode draad doorheen deze wijnen: traditie & complexiteit.

Mis deze avond niet.
Dit wordt ongetwijfeld een leerrijke seizoen afsluiter!

Tot vrijdag, jullie bestuur
Koen Michel Patrick Paul Peter

Praktisch
• Datum:
Vrijdag 27 april 2018, deuren 19:45 / start 20:00
Uitschrijving vaste leden & inschrijving losse proevers
   melden dit op het e-mail adres koen.offeciers@skynet.be.
Locatie: Tolhuis-Veer - Tolhuisstraat 325, Schelle

Goed nieuws: De wegenwerken in de Steenwinkelstraat zijn eindelijk klaar.


                    ornament          


PROGRAMMA EPICURISTEN 2017 – 2018 (*= FACULTATIEF)

· Vrijdag 22/09/2017 : Vakantiewijnen (leden)
· Vrijdag 20/10/2017 : Veneto (Jacques Van Houtte)
· Vrijdag 08/12/2017 : Malbec wereldwijd (Paul & Peter)
· Zaterdag 27/1/2018 : Receptie & banket, restaurant Mon (*)
· Vrijdag 12/4/2018 : Fiesta Vino II (Peter en Hilde)
· Vrijdag 27/4/2018 : Belgische wijnbouw Vanho (Paul)
· 10 tot en met 12/5 2018: Wijnreis Sambre & Meuse (*)
· Vrijdag 22/6/2018 : Orange Wines (Jiri)


PROGRAMMA NATIONALE EVENEMENTEN VLAAMSE WIJNGILDE (*):

· 3 & 4/3/2018: Wijn focus Commanderij Kempen
· Zondag 4/2/2018 : Feest van de Vlaamse Wijngilde – De Lozen Boer
· Zondag 25/3/2018 : KEN WIJN-wedstrijd
· 12 & 13/5/2018 : Wijnronde Champagne

(*) = FACULTATIEF