De thema-avond wordt gebracht door Raymond Gorremans. Reeds in het verleden heeft Raymond ons weten te boeien met uiteenlopende thema's en op 14 juni gaan we Zuid-Amerika ontdekken.
Zuid-Amerika spreekt tot ieders verbeelding. Tijdens deze thema-avond gaan we het niet alleen hebben over de 'klassiekers' zoals Argentinië en Chili maar gaan we een stap verder en gaan we ook andere schatten ontdekken uit dit uitgestrekte gebied. Opmerkelijk is dat de meeste grote Zuid-Amerikaanse landen hun traditionele wijnbouwcultuur hebben bewaard, die vaak dateert uit de periode van Spaanse kolonisatie in de 16de eeuw.
Argentinië
Het imago van een wijnland kan drastisch veranderen in slechts één generatie. Argentinië is een oud wijnland dat aan het einde van de jaren '80 nog liters onelegante en onbekende wijn produceerde. Ongeveer 20 jaar later biedt het land rode wijnen met een opmerkelijke intensiteit.
De meeste wijngaarden liggen aan de voet van het Andesgebergte. Hier schijnt de zon vaak en is er smeltwater voorradig dat voor de nodige irrigatie zorgt. Dit zijn de ideale omstandigheden voor stevige en diepgekeurde wijnen.
De streek Mendoza is het hart van de wijnbouw in Argentinië en produceert het merendeel van de beste rode wijnen. Een gebied in bloei is zonder meer Patagonië in het zuiden van het land. Het klimaat is hier koeler en vochtiger en de wijnstokken staan op kalkrijke bodems die levendigere en intensere wijnen voortbrengen.
De meest gekende blauwe druif en meteen het paradepaardje is zonder twijfel de malbec. Deze druif levert uitbundige, krachtige en rijpe wijnen. We gaan hier aroma's terugvinden van rode pruim, braam, vanille en cacao. Verder staan hier ook bonarda, syrah, merlo en tempranillo aangeplant.
Torrontés is een plaatselijke wit druivenras dat aan populariteit wint door soepele, zachte en aromatische druiven. In het glas gaan we verschillende aroma's terugvinden waaronder: citroen(rasp), perzik, rozenblad en geranium. Andere witte druiven die hier staan aangeplant zijn: pedro gimenez, chardonnay en sauvignon blanc.
Enkele wijndomeinen: Chakra, Finca Sophenia, Mendel Wines en Pulenta Estate
Brazilië
Na de kanjers Argentinië en Chili komt Brazilië op de derde plaats op gebied van wijnproductie met bijna 89.000 hectare wijngaarden en de eerste kwaliteitswijnen verschenen in de jaren 1970.
Het merendeel van de wijngaarden bevindt zich in de zuidelijke staten Santa Caterina en Rio Grande do Sul en deze laatste is veruit de belangrijkste en interessantste.
Vanwege het erg vochtige klimaat worden hier vooral hybride rassen verbouwd maar we vinden ook enkele vitis vinifera druivenrassen waaronder: cabernet sauvignon, merlot, syrah, tannat, cabernet franc en in wit de chardonnay.
We mogen zeker de sprankelende wijnen niet vergeten die op traditionele manier gemaakt worden.
Enkele wijndomeinen: Boscato, Cave Geisse, Miolo, Pizzato, Quinta da Neve en Villa Francioni
Chili
Tot tien jaar geleden waren de Chileense wijnen goed geverifieerd, enigszins standaard, maar met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De topwijnen zijn langzaamaan beter geworden, de rode wijnen wonnen aan diepte en intensiteit en de witte aan finesse en frisheid. Chili is niet langer een land dat goede wijnen maakt, maar een land dat grote wijnen produceert.
Het Chileense succes is te verklaren door de gelukkige combinatie van een bodem die uitstekend geschikt is voor wijnbouw, de lage productiekosten en het enthousiasme van de wijnbouwers. Het geheim van de wijnen schuilt in de afwisseling tussen de zonnige dagen en de koude nachten waardoor de wijnen zuiver, intens fruitig, rond en soepel zijn, maar zelden te zwaar of te houterig.
De wijngebieden worden van noord naar zuid ingedeeld in vier grote wijnstreken:
- Coquimbo: voornamelijk druiven bestemd voor de plaatselijke alcoholische drank, de pisco
- Aconcagua: hier worden de beste witte wijnen gemaakt
- De centrale vallei: dit is het hart van de Chileense wijnbouw
- De zuidelijke regio: vooral inheemse druivenrassen en opkomst van veelbelovende witte wijnen
De wijn uit de streek is de carménère waar we vooral aroma's van framboos, paprika, zwarte pruim, paprika en vanille in terugvinden. Twee andere blauwe druivenrassen met een grote aanplant zijn cabernet sauvignon en de merlot.
Het merendeel van de witte wijnen wordt gemaakt van twee druivenrassen, de chardonnay en de sauvignon blanc.
Enkele wijndomeinen: Altaïr, Gillmore Winery & Vineyards, Loma Larga Vineyards en Almaviva
Uruguay
De grote wijnstreken, waaronder Canelones, Montevideo, Colonia en San José, liggen allemaal langs de zuidelijke kustlijn dichtbij de hoofdstad.
De tannat beslaat een kwart van de aanplant en leert de meest geprezen rode wijnen met een uitgesproken gesloten stijl. Deze druif staat bekend om het hoge tannine gehalte en rijke zuren waardoor het een hoog bewaarpotentieel heeft. De meest herkenbare aroma's zijn: zwarte bes, pruim, zoethout, rook en kardemom. Op latere leeftijd ontwikkelen ze een verleidelijk bouquet van tabak, kruiden of kreupelhout.
Verder vinden we hier ook: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc.
Wat betreft witte wijn is het de ugni blanc die overheerst, maar de beste witte wijnen worden gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay, viognier of muscat.
Enkele wijndomeinen: Establecimiento Juanicó, Juan Toscanini e Hijos en Vinos Finos H Stagnari,